Objavljen regionalni indeks konkurentnosti

//Objavljen regionalni indeks konkurentnosti

Objavljen regionalni indeks konkurentnosti

Europska komisija objavila je treće izdanje regionalnog indeksa konkurentnosti za 263 regije Europske unije. Regionalna konkurentnost sposobnost je regije da osigura privlačno i održivo okruženje za poslovanje poduzeća te rad i život stanovnika. Rezultati regionalne konkurentnosti predstavljaju poziciju određene regije u području inovacija, upravljanja, prometa, digitalne infrastrukture, zdravlja i ljudskog kapitala, pruža pomoć pri određivanju prednosti, nedostataka i ulagačkih prioriteta pri oblikovanju razvojnih strategija.

Rezultati za 2016. godinu prikazuju policentrični model u kojem su jaka područja glavnih gradova i metropola koji su pokretači konkurentnosti.Uočavaju se visoke razine odstupanja unutar zemlje prouzročene boljim rezultatima regije glavnoga grada u usporedbi s ostalim regijama u zemlji.

U usporedbi s dva prethodna izdanja, objavljena 2010. i 2013., Malta i nekoliko regija u Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Portugalu i Ujedinjenoj Kraljevini poboljšali su svoje rezultate, dok su se rezultati pogoršali u Cipru i regijama u Grčkoj, Irskoj, a odnedavno i u Nizozemskoj. U istočnim regijama EU-a razina konkurentnosti uglavnom je ostala stabilna.

Na razini Europske unije postoje 263 regije, a Republika Hrvatska podijeljena je na dvije, Jadransku i Kontinentalnu Hrvatsku. Ukupni stupanj razvijenosti obje regije je 2/5.

Kao što možete vidjeti u sljedećim tablicama rezultat hrvatskih regija nije dobar, nalazimo se pri dnu gotovo svih ljestvice. Tako kod vrednovanja osnovnih dimenzija (institucije, makroekonomska stabilnost, infrastruktura, zdravlje, osnovno obrazovanje)  i Jadranska i Kontinentalna Hrvatska nalaze se na 228 poziciji, od 263 regije, gdje je Jadranska Hrvatska ostvarila 27,2, a Kontinentalna 27,3 boda od ukupnih 100. Malo je bolja situacija kod dimenzije učinkovitosti (visoko obrazovanje i cjeloživotno učenje, tržište rada učinkovitosti, veličina tržišta). Jadranska Hrvatska pozicionirala se na 215 mjesto, a Kontinentalna Hrvatska na 213 mjesto s ostvarenih 43.3 boda (Jadranska Hrvatska) i 43.4 (Kontinentalna Hrvatska).  Republika Hrvatska najbolje se rangirala te je najveći broj bodova ostvarila kod inovacijske dimenzije (tehnološka spremnost, poslovna sofisticiranosti, inovacije). Jadranska Hrvatska nalazi se na 196 mjestu, a Kontinentalna Hrvatska na 193 mjestu od 263 regije unutar Europske unije. Jadranska hrvatska ostvarila je 30,7 boda, a Kontinentalna 31,4.

Samo izvješće i druge dokumente preuzmite ovdje.

By | 2017-12-20T12:09:05+00:00 17. ožujka 2017.|

Sisak projekti d.o.o.

Trgovačko društvo Sisak projekti d.o.o. osnovano je 2008. godine, a osnivač je Grad Sisak. Naša misija je stvaranje povoljnog okruženja i uvjeta za realizaciju poslovnih poduhvata unutar poslovnih zona u gradu i biti sveobuhvatna podrška rastu i razvoju gospodarske aktivnosti na području Grada Siska.

– Upravljanje EU projektima
– Edukacija i informiranje o mogućnostima financiranja Vaših projektnih ideja iz sredstava Europske unije
– Jačanje abpsorcijskih sposobnosti grada i trgovačkih društava u vlasništvu grada
– Izgradnja, organizacija i upravljanje poslovnim zonama razvijanje komunalne infrastrukture potrebne za osnivanje i razvoj MSP-a
– Edukacija i informiranje o mogućnostima financiranja Vaših projektnih ideja

– Izrada poslovnih, razvojnih i investicijskih planova
– Uspostavljanje suradnje s financijskim ustanovama
– Provođenje ili pomoć kod provođenja projekata čije je financiranje vezano uz Europsku uniju
– Izrada i obavještavanje stručne javnosti o mogućnostima ulaganja
– Potpora regionalnoj i lokalnoj samoupravi kod prijavljivanja na natječaje Europske unije
– Stvaranje pozitivnog potencijalnog investicijskog ozračja